סעיף 53 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962 קובע כדלקמן:
"53. חשבונות דו"ח ומתן ידיעות (תיקון התשמ"ה)
האפוטרופוס חייב, בכל ענייני האפוטרופסות, לנהל חשבונות, להגיש לאפוטרופוס הכללי דין-וחשבון כפי שיורה, אך לפחות אחת לשנה ובגמר תפקידו או בפקיעת האפוטרופסות, ולהמציא לאפוטרופוס הכללי ידיעות מלאות לפי דרישתו. שר המשפטים רשאי להתקין תקנות בדבר החשבונות שעל האפוטרופסים לנהל."
ביום 11.04.16 פורסם תיקון מס' 18 לחוק הכשרות המשפטית ואפוטרופסות {ספר חוקים, חוברת מס' 2550, ג' בניסן התשע"ו} ובמסגרתו תוקן סעיף הנ"ל ונוסחו החדש יהיה כדלקמן:
"53. חשבונות, דו"ח ומתן ידיעות (תיקונים: התשמ"ה, התשע"ו (מס' 18))
האפוטרופוס חייב, בכל ענייני האפוטרופסות, לנהל חשבונות, להגיש לאפוטרופוס הכללי דין-וחשבון כפי שיורה, אך לפחות אחת לשנה ובגמר תפקידו או בפקיעת האפוטרופסות, ולהמציא לאפוטרופוס הכללי ידיעות מלאות לפי דרישתו זולת אם פטר אותו האפוטרופוס הכללי, בהתאם לנהלים שקבע, מחובת הגשת דין וחשבון או קבע מועד אחר להגשתו. שר המשפטים רשאי להתקין תקנות בדבר החשבונות שעל אפוטרופסים לנהל."
הערה: תיקון מס' 18 ייכנס לתוקפו בתוך שישה חודשים מיום פרסומו.
הגשתו של הדו"ח, המוגש לפחות אחת לשנה, היא חלק "טיבעי" ממילוי תפקידיו של האפוטרופוס, ואין חובה להגישו כשהוא מבוקר ומאושר על-ידי רואה-חשבון או בידי מבקש שיקבע, אלא-אם-כן, האפוטרופוס הכללי, הורה על כך, כאמור בתקנה 15ד(ב) רישא לתקנות הכשרות המשפטית והאפטרופסות (סדר הדין וביצוע), התש"ל-1970 ובשים-לב כי תקנה 15ד(ב) סיפא קובעת כי דו"ח לגבי ניהול עסק של החסוי יוגש בכל מקרה כשהוא מבוקר ומאושר בידי רואה-חשבון, אלא-אם-כן הורה האפוטרופוס הכללי אחרת.
נעיר כי, ישנם מקרים בהם האפוטרופוס הכללי פטור מבדיקת הדו"ח {ראו תקנה 15ה לתקנות הכשרות המשפטית והאפטרופסות (סדר הדין וביצוע), התש"ל-1970}.
ב- ת"א (שלום ת"א) 76954/04 {נה"ב בע"מ נ' עורך-דין היכל גדעון, תק-של 2005(3), 6978 (2005)} קבעה כב' השופטת אביגיל כהן כי יתכן ועורך-דין היכל היה זכאי להחזר הוצאות, אולם הוא לא מצא לנכון לצרף כל אסמכתא או פירוט כספי מדוייק של אותן הוצאות למרות שבעדותו טען, כי יש לו אסמכתא בכתב לכל הוצאה והוצאה.
על-כן, בית-המשפט אינו יכול לדעת, אם מדובר בהוצאות וכן אין באפשרותו לדעת, כי הוגש דו"ח לאפוטרופוס הכללי שכלל את אותם הוצאות והעברות כספים וזאת בהתאם לחובת האפוטרופוס על-פי סעיף 53 לחוק הכשרות.
ב- ת"א (מחוזי יר') 1101/96 {אודט קרמר (ת"א 1101/96) נ' הפניקס חברה לביטוח בע"מ (ת"א 1101/96), תק-מח 2002(4), 20456 (2002)} הדגישה כב' השופטת יפה הכט כי קשה להחמיא לדרך הטיפול של שני האפוטרופסים בענייניה של אודט. דו"חות כנדרש בסעיף 53 לחוק הכשרות, לא הוגשו, לחלק מההוצאות אין כיסוי בקבלות, תקבולים מהמוסד לביטוח לאומי ותשלומים תכופים לא הופקדו בחשבון נפרד, כנדרש בתקנה 15 לתקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (סדר הדין וביצוע), התש"ל-1970. גם לאחר שנפתח חשבון משותף בשם פלורי וזוהר, לא נוהל רישום מסודר, דבר שהוסיף למערכת היחסים העכורה ממילא, והכביד על בירור התביעות.
מקור המאמר – abc-israel.it
כל הזכויות שמורות למחבר המאמר. אין להעתיק את המאמר או חלקים ממנו, ללא אישור מפורש מאת המחבר אלא אם כן צויין אחרת.
האמור במאמר זה אינו מהווה כתחליף לקבלת ייעוץ משפטי של עורך דין ו/או בעל מקצוע רלבנטי אלא מהווה מידע כללי בלבד, אינו מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית בהסתמך על המידע המפורט במאמר נעשית על אחריות המשתמש בלבד.